Tuesday, October 18, 2011

bir boğaziçi ekonomi 4. sınıf öğrencisinin ödevi

Question: How did the emergence of mercantalism in Europe eventually lead to the WWI? 
Şimdi henüz 16. yüzyıldayız ve merkantalizm mantıken süper tamammı. Sen hep ihracat yap eline para gelsin altın gümüş falan gelsin. Zira bu saçma metaller bir ulusun zenginliğinin temelidir. Manyakça biriktir bunları. Ama ithalata kota falan bir şeyler koy ki ihracat rakamlarıyla sevişsin. Dış ticaret dengesi pozitifte olsun yani sonuçta. Mantıklı. Tamam da şey, sen bunu düşünüyorsun da elin Almanı düşünmüyor mu? San Marinolusu düşünmüyor mu? Eli armut toplamıyor onun da. Neyse işte, sonunda bu sistem abarıyor, kimse birbiriyle dış ticaret yapamaz oluyor. Oha aç kaldık. Avrupalı da kafayı çalıştırıyor, abi şu saçma üçüncü dünya ülkelerini gerek kolonileştirerek gerek çeşitli anlaşmalarla pazar yapsak ya. Çünkü onlar duruma uyanmış değiller, malum saflar falan. Ahahaha fakirsin sen fakir; diyorlar. Böylece sıfır liraya bu ülkeden aldıkları hammaddelerle iki  liraya ürettikleri ürünleri beş liraya aynı ülkeye dayıyorlar. Çünkü çok akıllılar bir saf biziz1. Neyse işte şey oluyor. İngiltere coşuyor falan adeta tüm dünyayı haraca bağlıyor. Ama adamlar bir de sevimli, bir de efendi ki kızamıyorsun. Bu arada Almanya’nın eli armut falan topluyor orasını bilemiyorum, zaten sevimli de değiller. Sonra bakıyor lan dış ticaret yapamıyoruz, bağladığımız saçma ülke de yok. İngiltere akıllı da biz saf mıyız? Açıkçası öyle o sırada ama onu kabullenmiyor. Olm İngilizlerden bahsediyoruz, Sting’i falan çıkaran adamlar. Üstelik şu anki başbakanları da Smiths dinliyor2. Tabi senden akıllı olacak. Ama işte Alman bunu demiyor ve inatlaşıyor. Neyse işte birtakım olaylar oluyor ve Birinci Dünya Savaşı çıkıyor bam diye. Sonuçta bir paylaşım savaşı, anladınız siiiiiiiizzzzz : )))) Oha bir saçmasapan değerli madenden nerelere geldik.

Referanslar:
1. İçimdeki Cumhuriyet okurunu öldürmemiş, onu kendime saklamış, özenle yaşatmışım.
2. http://blogs.telegraph.co.uk/culture/neilmccormick/8614523/David_Cameron_no_need_to_apologise_for_loving_Morrissey/.  Bu arada Merkel ne dinliyor abi, Rammstein mı?

1 comment:

  1. cumhuriyet okuru olsan neyse, zaman zaman bir sözcü gazetesi köşe yazarı tandansı yakalaman nolucak, "siz ezik ülke diil misiniz bizimle ne hakla dalga geçiyosunuz" şeklinde? sürprizlerle dolusun denizella :) ama beğendim yazını. hep yaz hep okuyalım

    ReplyDelete